Tuzlu Su COVID-19 Belirtilerine İyi Gelir Mi?
Tuzlu Su COVID-19 Belirtilerine İyi Gelir Mi?
Araştırmacılar, soğuk algınlığında yaygın olarak kullanılan evde tedavi yönteminin COVID-19’un erken teşhisindeki semptomlarına da iyi gelip gelmeyeceğini araştırmaya başladı.
Tıkalı burnu tuzlu suyla açmak ve gargara yapmak soğuk algınlığı belirtilerini gidermede uzun yıllardır kullanılan bir tedavi yöntemi olagelmiştir.
Soğuk algınlığı olan 60 yetişkin üzerinde yapılan bir pilot çalışmada, tuzlu su tedavisi uygulayanların çoğunun bu yöntemin kendilerine iyi geldiğini düşündüğünü ortaya koymuştur. Ayrıca, hastalığın bu yöntemi uygulayanlarda, uygulamayanlara göre 1-2 gün daha kısa sürdüğü anlaşılmıştır. Bu araştırmaya katılanların bazılarının soğuk algınlığına, koronavirüs familyasından başka virüslerin neden olduğu bilinmektedir.
Bu araştırma, tuzlu suyla yıkama yönteminin soğuk algınlığına karşı faydalı olduğunu ortaya koymaktadır. Ancak katılımcıların bu yöntemin işe yaramasını beklediği için kendilerine iyi geldiğine inanması da olasılıklar içerisindedir.
Aynı araştırmacılar, bu çalışmayı COVID-19’un erken belirtilerini gösteren kişilerde de tekrarlamışlardır. COVID-19’a, daha ciddi ve yeni tip bir koronavirüs neden olduğu için tuzlu su yönteminin yararlı olup olmadığı henüz bilinmemektedir. (SARS-CoV-2)
Tuzlu su da nereden çıktı?
İngiltere merkezli Evening Standard da dahil birçok haber kaynağı yeni tuzlu su araştırmasıyla ilgili makaleler yayımladı. The Standard’ın manşeti, araştırma yeni başlamış olmasına rağmen bu teorinin doğruluğunu ima ediyordu. Ancak araştırma tamamlanana kadar tuzlu su yönteminin COVID-19 hastalarında etkili olup olmadığını bilmek mümkün olmayacak.
Peki bu iddianın kaynağı ne?
Edinburgh Üniversitesi’nden araştırmacılar, tuzlu suyla burun yıkamanın soğuk algınlığı belirtilerine etkileri üzerine bir araştırma yaptı ve şimdi aynı araştırmayı COVID-19 belirtileri üzerinde test ediyorlar.
Araştırma, soğuk algınlığı olan ama genel sağlık durumu iyi 61 yetişkinle yapılan bir pilot çalışmaydı. Katılımcılar son 48 saat içinde belirti göstermeye başlamıştı ve tuzlu su karışımı ile burunlarını yıkamaları, gargara yapmaları veya normalde uyguladıkları soğuk algınlığı tedavilerine devam etmeleri için rastgele seçildiler.
Tuzlu su karışımını uygulayan katılımcılarda, uygulamayanlara göre daha az öksürük, burun tıkanıklığı ve belirtilerde 1-2 gün kısalma görüldü.
Bu etkilerin bir kısmının, insanların araştırılan tedavi yöntemini (tuzlu su karışımı) uyguladıktan sonra iyi hissetmeyi beklemesine bağlı olabileceği düşünülmektedir.
Bu durum araştırmacıları -bazı soğuk algınlıklarına eski tip koronavirüsler yol açtığından- yeni koronavirüs için de araştırma sonuçlarını tekrar incelemeye itti. Sadece soğuk algınlıkları koronavirüs kaynaklı olan 15 kişiye bakıldığında, bu hastaların belirtilerinde de tuzlu su kaynaklı iyileşme olduğu görüldü. Bu sonuçlar araştırmacıları aynı çalışmayı COVID-19’lu insanlar üzerinde tekrarlamanın yararlı olacağını düşünmeye teşvik etti.
Bilim insanları, İskoçya’da 18 yaş üstü ve son 48 saatte COVID-19 belirtileri göstermeye başlamış insanları yeni araştırmaya katılmaya davet ediyor.
Güvenilir kaynaklar ne diyor?
Tuzlu su ile gargara yapmak veya burun yıkamak şu an için COVID-19 belirtilerini iyileştirmek veya enfeksiyonu önlemek için tavsiye edilmiyor. The Harvard TH Chan School of Public Health India Research Centre “Tuzlu su ile gargara yapmanın insanları yeni’ koronavirüsten koruduğuna dair bir kanıt yok. Bu yöntem boğaz ağrısına iyi gelse bile virüsün ciğerlerinize inmesini engellemeyecektir.” diyor.
Analiz EIU Healthcare tarafından yapılmış, Reckitt Benckiser tarafından desteklenmiştir.
Alıntılar
1. Ramalingam S et al. A pilot, open labelled, randomised controlled trial of hypertonic saline nasal irrigation and gargling for the common cold. Sci Rep 9, 1015 (2019). https://doi.org/10.1038/s41598-018-37703-3
2. Ramalingam S et al. Hypertonic saline nasal irrigation and gargling should be considered as a treatment option for COVID-19. Journal of Global Health. 2020; 10: 010332. http://www.jogh.org/documents/issue202001/jogh-10-010332.htm
Okuma Listesi
1. Elvis-Covid-19 study website https://www.ed.ac.uk/usher/elvis-covid-19 (Erişim 2 Temmuz 2020).