Mikroplara Karşı Bilinçli Çocuklar Yetiştirmek İçin Ebeveynlere 4 Ufak İpucu

Mikroplara Karşı Bilinçli Çocuklar Yetiştirmek İçin Ebeveynlere 4 Ufak İpucu

Mikroplar ve çocuklar hep iç içedir. Mikroskobik hastalıklar okulda, halka açık alanlarda, dışarıda oyun oynarken, hatta evde dahi çocuklarınıza bulaşabilir.

alt

Mikroplar ve çocuklar hep iç içedir. Mikroskobik hastalıklar okulda, halka açık alanlarda, dışarıda oyun oynarken, hatta evde dahi çocuklarınıza bulaşabilir. Mikroplar görünmediği için çocuğunuz onların her yerde olabileceğini kolaylıkla unutur. Bu yüzden çocuğunuza mikroplardan korunmayı öğretirken zorlanabilirsiniz.

 

Neyse ki, küçük çocuklara bile mikropların sağlığımızı nasıl tehdit ettiğini anlatmanın yolları vardır. Çocuklarınıza ilk önce mikroplar ve hastalıklar arasındaki ilişkiyi anlatın. Eğer çocuklar, mikropların onları hasta edip yapmak istedikleri aktivitelerden uzak tutacağını anlarlarsa, mikroplara karşı önlem almaya başlayabilirler. Eğer mikropları yayarlarsa arkadaşlarının ve ailelerinin hasta olabileceğini anlatmayı unutmayın.

 

Aşağıdaki tavsiyelerle çocuklarınız mikroplar hakkında daha bilinçli olacak, sağlıklı kalmak için daha çok çabalayacaktır.

 

Tavsiye #1: Bilerek “mikrop” yayın.

 

Çocuklar gördükleri her şeye inanır. Biraz sim ile onlara küçük bir oyun oynatarak mikropların ne kadar kolay yayılabileceğini gösterebilirsiniz. Kullandığınız el dezenfektanına sim ekleyin ve çocuğunuzun ellerine sıktıktan sonra arkadaşlarıyla el sıkışmasını sağlayın.

 

Bu oyun çocuklara en ufak bir temasla bile mikropların ne kadar kolay yayılabileceğini gösterecektir. İsterseniz el sıkışırken çocukların sıralarını değiştirebilirsiniz. Örneğin; elleri simli olan ilk çocuğu (asıl taşıyıcı), ikinci bir çocuk ile el sıkıştırıp, elleri simlenen ikinci çocuğu da diğer çocuklar ile el sıkıştırarak, ilk çocuk (asıl taşıyıcı) ile doğrudan temas edilmese bile mikropların bulaşabileceğini anlatabilirsiniz.

 

Tavsiye #2: Lavaboda “yıka-kaç” olayını bitirin.

 

Çocuğunuza ellerini yıkamasını söylediğinizde, ellerini ne kadar sürede yıkıyor? Büyük ihtimalle yaklaşık beş saniye kadar ellerini ıslatıp banyodan kaçıyordur.

 

Fakat ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC)’ne göre ellerin sabun ve su ile düzgün bir şekilde yıkanması, çocukların hasta olmasını ve mikropların yayılmasını önlemenin en etkili yoludur. Hem evde hem de okulda, çocuklara doğru el yıkama yöntemlerini öğretmek çok önemlidir.

 

●  Eller Ne Zaman Yıkanmalı?

o   Tuvaletten çıktıktan,

o   Burnunuzu sildikten,

o   Hapşırdıktan veya öksürdükten,

o   Sık kullanılan ve kirli yüzeyler ile temastan,

o   Hayvanları sevdikten,

o   Çöpe dokunduktan sonra veya;

o   Dışarıdan eve geldiğinizde,

o   Yemek yemeden ya da yiyeceklere dokunmadan önce,

o   Sınıfta ya da evde hasta biri varsa,

ellerinizi mutlaka yıkamalısınız.

 

●  El Nasıl Yıkanmalı? 

 

Çocuklara sabunu köpürttükten sonra parmak aralarını, tırnakların içini ve ellerinin her iki tarafını en az 20 saniye boyunca ovuşturarak yıkaması gerektiğini öğretin. Ellerini ne kadar süre yıkamaları gerektiğini öğretmek için yıkama esnasında çocuklarınıza iki kez “iyi ki doğdun” şarkısını söyletin.

 

 

●  Dezenfektan Kullanmak Yeterli Midir? Eğer su ve sabun yoksa alternatif olarak sağlık bakanlığı ruhsatlı alkol bazlı bir el dezenfektanı kullanabilirsiniz. Ancak bu dezenfektan, kir ve mikroplardan kurtulmada su ve sabun kadar etkili olmayabilir.

 

 

Tavsiye #3: Temizlik Oyunları Başlasın

Çocukların yemek yedikleri, oyun oynadıkları ve öğrenim gördükleri yerlerin temizliği mikropların yayılmasını en aza indirmek için çok önemlidir. Unutmayın, temizlik yapmak mikropları ve kirleri eşyalardan ve yüzeylerden fiziksel olarak temizlemek için önemli olsa da mikropları öldürmenin tek yolu dezenfekte etmektir. Mikropları Sağlık Bakanlığı ruhsatlı bir dezenfektan kullanarak ve ürün etiketindeki talimatlara uyarak yok edebilirsiniz.

 

Ebeveynler tek başlarına her yeri dezenfekte etmekte zorlanabilir. Ama çocuğunuzu dezenfektanlı mendiller sayesinde yardım etmeye teşvik edebilirsiniz. Basit ve kullanışlı olan bu mendiller sınıf, oyun alanı, mutfak ve diğer alanları mikroplardan arındırmada son derece etkilidir ve temizliği eğlenceli hale getirebilir.

 

Yüzeyleri silmeyi günlük ev işi haline getirin. Çocuğunuza kapı kolları, lamba düğmeleri, musluk kolları, masa ve sandalyeler gibi sık sık dokunulan yüzeyleri silmeyi öğretin. Aynı zamanda çocuklarınızın okulda kullandıkları eşyaları sıklıkla dezenfekte edin. 

 

Tavsiye #4: Öksürük ve Hapşırıkları Yakalayın

 

Ebeveyn olarak yüzlerce kez kendinizi “Öksürürken ağzını kapat!” derken bulmuşsunuzdur. Peki çocuğunuz bunu sürekli yapıyor mu?  Çoğu kez söylemenize rağmen çocuğunuz bunu yapmayı tekrar tekrar unutabilir. Ama siz bir ebeveyn olarak onu uyarmaya devam etmelisiniz.

Mikropların yayılmasını en aza indirmek için CDC, öksürürken veya hapşırırken ağzın bir peçete ile kapatılmasını önerir. Çocuğunuza öksürürken yanında peçetesi yoksa, ağzını elleri yerine dirseği ile kapatmasını ya da doğrudan dirseğinin içine hapşırması gerektiğini öğretin. Mendiller ise kullanıldıktan sonra hiçbir yere temas ettirilmeden hemen çöpe atılmalıdır.

Küçük çocuklara doğru şekilde hapşırmayı ve öksürmeyi oyun haline getirerek öğretebilirsiniz. Birçok kez şakacıktan öksürün veya hapşırın ve bunların birinde peçete kullanarak ağzınızı kapatın diğerinde ise kapatmayın. Hapşırık oyununu devam ettirmek için bir hapşırıkta havaya doğru, diğerinde elinizin içine hapşırın. Sonunda, çocuğunuzdan hangisinin doğru hangisinin yanlış olduğunu söylemesini isteyin.

Daha büyük yaştaki çocuklara ise hapşırırken ve öksürürken ne yapmaları gerektiğini sözlü olarak hatırlatmaya devam edin. Er ya da geç öğreneceklerdir.

"Biyositleri güvenli kullanınız. Kullanmadan önce her zaman ürün etiketini ve kullanım talimatlarını okuyunuz.”