Çoğu aile için mutfak evin merkezidir. Mutfak herkesin yemek yemek, bazen ödevler ve bazen de sohbet etmek için bir araya toplandığı yerdir. Bu yoğunlukta böyle bir alanı olabildiğince temiz tutmak çok önemlidir.
Kalabalık ve yoğun bir mutfak mikroplar için adeta bir sığınaktır – ama alacağınız birkaç basit önlem ile evinizin merkezini aileniz için hijyenik ve mikroplardan uzak tutabilirsiniz.
Mikropların çöp kutusunun etrafında toplandığı bilinen bir gerçektir. Çöp kokusunu yok etmek ve mikroplardan arınmak adına sizin için birkaç ipucu derledik:
Yemek artıkları ve kırıntılar, mutfak yüzeylerinde mikrop oluşumuna neden olan sebeplerin başında gelir. Kilit nokta kir, sıvı ve yemek artıklarını bekletmeden ve bakteri üremesine fırsat vermeden temizlemektir. Temizlemek ve dezenfekte etmenin iki farklı kavram olduğunu unutmayın.Mutfak yüzeylerini Lysol Antibakteriyel yüzey mendili ile hem temizlerken hem de bakterilerden kurtulabilir ya da sıradan ürünler ile temizledikten sonra Lysol Dezenfektan Sprey ile dezenfekte edebilirsiniz.
Yerler ve tezgahlar gibi genel temizlik alanlarına odaklanmak kolaydır – ancak mutfağınızda görmezden gelinen birçok küçük mikrop yuvası olabileceğini de unutmayın. Bazı sinsi mikrop yuvalarına çekmece ve kapı kolları, musluklar, konserve açacakları, tezgâh üstü ev aletleri, bıçaklıklar, dolapların üst tarafları ve bulaşık makinesi kapısı da dahildir. Lysol Dezenfektan Sprey ve Lysol Yüzey Temizleyici Antibakteriyel Mendil mutfağınızın her köşesini tertemiz ve güvenli tutmanıza yardımcı olur.
Çapraz kontaminasyonu önlemek için çiğ gıdaları, pişmiş ve paketli gıdalardan uzak tutun. Bu ayrımı yapmaya alışveriş sırasında başlayın – çiğ et, tavuk ve deniz ürünlerini sepetinizdeki diğer ürünlerden ayırın. Çiğ yiyecekleri ayrı bir poşete koymaya dikkat edin ve buzdolabında kilitli kaplar veya kilitli poşetler içinde saklayın.
Çiğ yiyeceklerden gelen mikroplardan korunmanın bir başka yolu ise buzdolabı ve derin dondurucunuzda gerekli ısıyı sağlamak ve korumaktır. Yiyecekleri “tehlikeli alanın” dışında tutmak için buzdolabınızın 0 – 4 ˚C arasında, buzluğunuzun ise 0 ˚C altında olması gerekir. Ne kadar soğuksa, o kadar iyi.
İşinizi kolaylaştıracak basit bir hile, buzluğa yarısı dolu birkaç su şişesi koymaktır. Bu sadece yiyecekleri daha soğuk tutmakla kalmayacak, aynı zamanda buzdolabınıza daha az iş çıkararak enerji tasarrufu da sağlayacaktır.
Mutfağınızı temizlerken çoğunlukla lavabonuza sıvı atık ve kırıntılar atıp, durulamak için üstüne suyu açarsınız. Bu yüzden lavabonuz temizleyeceğiniz en son yer olmalı.
Bu basit tüyolarla siz de mutfağınızın mikropların değil, keyifli yemek ve sohbetlerin merkezi olduğundan emin olabilirsiniz.